Kenai Fiyortları

Rüzgar, dalgalar, depremler ve buzullar binlerce yıl birlikte çalışarak Alaska’nın hayranlık uyandıran manzaralarını şekillendirmiş. Bölgenin güney kıyılarında uzanan Kenai Fiyortları doğayı, özellikle denizi sevenler için harika bir rota.

Bahar aylarında gri balinaların gelmesiyle başlayan göç mevsimi, yaz aylarında kalabalık bir nüfusun Kenai Fiyortları önündeki sularda cirit atmasına neden oluyor. Göçmen deniz kuşları kayalık uçurumlarda yuva yapıyor. Kambur balinalar zıplayıp göbekleri üzerine düşüyor. Orka balinaları besin açısından zengin sularda yavrularını büyütüyor. Akıntıda salınan su samurlarını, dalıp çıkan fokları, kayaların üzerinde güneşlenen deniz aslanlarını ve su üstünde kayan turuncu ayaklı deniz papağanlarını görmek sıradan, gündelik şeyler.

Milli parkta bulunan 40’tan fazla buzulu ve denizdeki vahşi yaşamı keşfetmenin en makul yolu teknelerle koylar arasında, fiyortlar boyunca gezinmek. Denizden kolayca ulaşılabilen Holgate Buzulu özellikle popüler. Koca buz parçalarının gürültüyle kopup sulara gömülmesini dakikalarca izleyebilirsiniz.

Kenai Fiyortları’na yakın milli parklar dünyanın en büyük hayvanlarından biri olan bozayıya da evsahipliği yapıyor. Ana besini olan somonun yağlı içeriği nedeniyle Alaska ayıları dünyadaki diğer ayılardan daha iri. Ayılar somonu yalnızca balığın göç mevsimi olan Temmuz ve Ağustos aylarında avlayabiliyor. Diğer zamanlarda genellikle otluyor, ardından altı ay süren kış uykusuna yatıyorlar.

İri cüssesi ve yüzme, koşma, tırmanmadaki üstün becerileriyle yalnızken karşılaşmak istemeyeceğiniz bir hayvan bozayı. Diğer taraftan kendisi Amerikalı çocukların şu meşhur Teddy Bear’i. İnsanlar için bu kadar tehlikeli bir hayvanın çocukların gece uyurken sarıldığı, güven veren bir oyuncağa dönüşmüş olması ilginç gerçekten. Teddy Bear adını, iyi bir avcı olarak tanınan, ancak yakalanmış bir ayıyı vurmayı reddettiği için sempati kazanan ABD’nin 26. Başkanı Theodore Roosevelt’ten alıyor.

Bozayıları yakından görmek isteyenlerin gözlem turlarından birine katılarak gidebileceği birkaç rota var: Haziran ayında Clark Gölü Milli Parkı, Temmuz ve Ağustos’ta ise Katmai Milli Parkı (Brooks Şelalesi) veya Kodiak Adası. Hepsine Anchorage’dan kalkan bir deniz uçağıyla uçabilirsiniz. Alaska’nın toplu taşıma aracı denebilecek deniz uçakları dışında bu bölgelere ulaşım yok.

Doğanın en büyük hayvanlarından birini yakından görmek (ve tek parça geri dönmek!) ender yaşanacak deneyimlerden biri.

PAYLAŞ: