Kilimanjaro Tırmanışı İçin En İyi Zaman

kilimanjaro

Kilimanjaro Dağı’nın bulunduğu Tanzanya ekvatora çok yakın bir ülke, dolayısıyla tropik iklim kuşağı içerisinde yer alıyor. Bu kuşakta ilkbahar ve sonbahar yok, hatta yaz ve kış da yok. Hava her daim sıcak. Sadece 2 mevsim var: Kuru ve ıslak. Tırmanışınızı kuru mevsime denk getirmeniz hem konforunuz, hem de güvenliğiniz açısından faydanıza.

Kilimanjaro tırmanışı için 2 dönem çok iyi: Ocak–Şubat veya Ağustos-Eylül. Yılın en kuru zamanı diye nitelendirebilecek bu iki dönem, zirveye ulaşma şansının en yüksek olduğu zaman dilimleri.

Ocak’tan Mart ortasına kadar Kilimanjaro’nun en iyi dönemi. Hava soğuk değildir, gündüzleri hiç üşümez, hatta zaman zaman sıcaktan bunalır, geceleri bile oldukça konforlu bir şekilde uyuyabilirsiniz. Islak değildir, yağmur ormanları içindeki yürüyüş haricinde yağmurla karşılaşmazsınız. Ancak yağış bekleyin. Yükseldikçe kar veya dolu ile karşılaşmanız mümkün. Hava genellikle son derece açık ve berraktır. Kilimanjaro’nun kendisini göstermek istemediği, başı dumanlı anlar olsa da, çoğu zaman sissiz ve bulutsuz, masmavi bir gökyüzünün olduğu bir ortamda güzel manzaranın tadına varabilirsiniz. Mart ortasından itibaren yağmurlar başlar.

Ağustos – Eylül arası yüksek sezon. Yine yağmur ormanı içinde yağışla karşılaşabilirsiniz, fakat onun dışında kuru ve güzel bir hava sizi bekler. Bu dönemin dezavantajı birçok batılı için tatil zamanı olmasıdır. Kilimanjaro nüfusu patlar. Omuz omuza tırmanışlar için idealdir 🙂

Seyahat tarihinizi bu 2 döneme denk getiremediniz mi? Olabilir. Bu durumda bilmeniz gereken ikinci önemli şey şu: Nisan – Mayıs aylarında gitmeyin!

Nisan ve Mayıs yağmurların en şiddetli olduğu aylar. Islak mevsimde yağmurlar kısa kısa ve sık aralıklarla, bardaktan boşanırcasına yağıyor. Bu 2 ay boyunca her yer çamur olacak. Kaygan zeminde yürümek ve tırmanmak güvenliğinizi tehdit eder boyutlara geleceğinden çoğu şirket bu iki ay çalışmaz bile. Dükkanı kapatırlar. Bu mevsimde sizi tırmandırabileceğini söyleyen bir şirket çıkarsa arkanıza bakmadan onlardan kaçın.

Şunu da aklınızda tutun: Noel zamanı pahalıdır! Aralık’ın son haftası ile Ocak’ın ilk haftası Kilimanjaro tırmanışlarının en büyük müşterisi olan Batı Avrupalılar ve Amerikalılar’ın bayram (ve dolayısıyla tatil) zamanıdır. Her yerde ve her yönde fiyatlar patlar. Uçak biletleri artar. Otellerde yer bulunmaz. İyisi mi bu sırada evde oturun.

Diğer aylarda durum nasıl, kısaca ondan da bahsedeyim:

Haziran’dan Ağustos’a kadar olan dönem tırmanış için uygun olabilir. Yağmurlar bitmiş, hava açmıştır. Fakat sıcaklıklar çok düşüktür. Gündüz kat kat giyinmeniz gerekir. Geceleri çok soğuk olur, ki bu da iyi bir uyku çekmenizi ve dinlenmiş şekilde tırmanmaya devam etmenizi engelleyebilir. Bu dönemin avantajı, etrafta nispeten az tırmanıcı olmasıdır.

Ekim – Kasım arası havanın oynak olduğu zaman dilimidir. Kimi zaman açar, mis gibi olur, kimi zaman fırtına patlar veya ani yağmurlar boşanır. Öğleden sonraları sis bastığından etrafınızı seyretme şansınız düşüktür.

 

Sonraki yazı:

KİLİMANJARO TIRMANIŞI SIRASINDA GEÇİLEN İKLİM BÖLGELERİ

TIRMANIŞ VİDEOSU

 

 

PAYLAŞ: