Kilimanjaro Tırmanışı Sırasında Geçilen İklim Bölgeleri

kolobus

Kilimanjaro Dağı ekvator çizgisine çok yakın olmasına rağmen, tırmanışınız esnasında tropik sıcaklarla kutup soğuğunun aynı kilometrekare içinde buluştuğuna şahit olacaksınız. Hangi rotadan çıkarsanız çıkın, zirveye varana kadar birbirinden farklı 5 iklim bölgesinden geçeceksiniz.

0. Bölge: Tarım Bölgesi (0-1800 m)

Beş bölge dedim, fakat hepsinden önce yer alan, tırmanışa başlamadan vaktinizi geçirdiğiniz coğrafyayı atlamayayım. Burası bol yağmur alan, nehirlerle çevrili, tarım yapan küçük köylerle dolu, tırmanışlarda taşıyıcılık yapan Chagga halkının yaşadığı bölge. Kahve ve muz yetiştirilen bu bölgeyi aracınız sizi tırmanışın başlangıç noktası olan, milli parka giriş yapacağınız kapıya götürürken bol bol gözlemleyebilirsiniz.

1. Bölge: Yağmur Ormanı (1800-2800 m)

Yürüyüşün ilk gününün geçirildiği bölge. Sık orman örgüsü içine açılmış, düzgün patikalardan tırmanırken sağlam bir yağmura yakalanmaya kendinizi hazırlayın. Tropik yağmurların özelliği çok yoğun yağması, fakat nispeten kısa sürmesi, malum. Yağmur kesildiğinde yemyeşil manzaranın tadını çıkarabilirsiniz, tabii o sırada nemden boğulacak hale gelmediyseniz! Kilimanjaro’nun eteklerini çevreleyen bu yoğun yağmur ormanı örtüsünde ağaçların üst dallarından gözünüzü ayırmazsanız ‘Colobus’ maymunlarını da görebilirsiniz. Afrika’nın orta ve doğu bölgelerine özgü, siyah-beyaz bu maymunların, hele yanlarında yavruları varsa epey çekingen olduğu biliniyor. O yüzden şansınızın da biraz yaver gitmesi gerek. Asla çok yakınınıza gelmeyecek olsalar da, pofuduk beyaz kuyrukları sayesinde daldan dala atlarken onları takip etmeniz zor olmayacak.

2. Bölge: Fundalık (2800 – 3350 m)

Yürüyüşün ikinci gününün geçirildiği bölge. Gündüz sıcaktan bunalır ve üstünüzdeki her şeyi çıkarmak isterken, gece sıcaklığın birdenbire eksilere düştüğünü göreceğiniz yer. Büyük fundalar, kayalık patikalar, irili ufaklı akarsular, minik şelaleler ve bir sürü çiçekle dolu bir rota. Henüz yeterince yükselmediğiniz için irtifanın rahatsız etmediği, manzaranın değişkenlik gösterdiği, yeşil ve renkli bitki örtüsünün gözünüzü okşadığı, güzel bir tırmanış bölgesi.

3. Bölge: Bozkır (3350 – 4000 m)

Yürüyüşün üçüncü ve dördüncü günlerinde geçilecek bölge. Bitki örtüsü karakter değiştirip Kilimanjaro’ya özgü örneklerini sergilemeye başlıyor. Senecio isimli, biraz kaktüse biraz palmiyeye benzeyen ilginç ağaçlar kendini gösterecek bu bölgede. Bulutlar etraftaki vadileri ve tepeleri yalayarak geçecek, çoğu zaman tırmandığınız yamacın tepesinden aşağı baktığınızda sizin altınızda kalacaklar. İrtifa artmış, atmosfer incelmiş, güneşin etkisi güçlenmiş olacak. Bir bakmışsınız fark etmeden güneş yanığı olmuşsunuz!

4. Bölge: Dağ çölü (4000 – 5000 m)

Yürüyüşün beşinci ve altıncı günlerinde geçilecek iklim bölgesi. Bu bölgede bitki örtüsü artık tamamen yok oluyor. Etrafta sadece irili ufaklı kayalar görebilirsiniz, ki bu haliyle birçok tırmanıcı burayı ay yüzeyine benzetirmiş. Manzara gri ve sisli. Bu bölgede hiç yağmur yağmıyor, dolayısıyla artık o muşamba yağmurluğunuzu çantanızın en dibine gönderebilirsiniz. Onu yerine berenizi ve eldivenlerinizi çıkarıp takmanızda fayda var, zira sıcaklık gündüz bile çok düşük. Yağmur değil, ama dolu yağabilir, şaşırmayın!

5. Bölge: Arktik / Kutup Bölgesi (5000 – 5895 m)

Yürüyüşün en son ve en önemli gününde, hem de geceyarısı, olabilecek en soğuk zaman diliminde yürüyeceğiniz bölge. Burası donmuş kayalar, buz, kar ve buzullardan ibaret. Oksijen miktarı deniz seviyesine göre yarı yarıya az. Yürüyüş başladığında donmuş kırağı tabakasıyla kaplı kayalara basarak tırmanılıyor. İlk akla gelenin aksine, bu tabaka kayıp düşmeyi engelliyor aslında. Gece hava sıcaklığı genellikle -10 ila -20 derece arasında. Ancak rüzgar çıkarsa hissedilen sıcaklık daha da düşüyor. Tırmanışın selameti açısından kar yağmasından değil, rüzgar çıkmasından çekinin. Zirveye yaklaştıkça buzullar görülmeye başlanacak. Ne yazık ki, küresel ısınma nedeniyle bu buzullar hızlı bir biçimde eriyerek yok oluyor. O kadar ki, erime aynı hızda devam ederse önümüzdeki 20 yıl içinde Kilimanjaro’da buzul kalmayacağı hesaplanıyor. Arktik kutup bölgesinin zirvesi Kibo Krateri. Genişliği 360 m, derinliği 120 m olan bu kraterin içine önceden özel izin alarak inebilirsiniz.

 

Sonraki yazı:

KİLİMANJARO TIRMANIŞ ROTALARI

TIRMANIŞ VİDEOSU

 

 

PAYLAŞ: