Persepolis

İran Persepolis

Persepolis.

Antik İran’ın en büyük şehri. MÖ 550-330 arasında hüküm süren Ahameniş İmparatorluğu’nun başkenti.

Ahameniş, toprakları bugünkü Türkiye’yi de içine alacak şekilde, Mısır’dan Hindistan sınırına kadar uzanan, antik dönemin en büyük imparatorluğuydu.

Persepolis I.Darius tarafından kurulmuş, Büyük İskender tarafından yakılarak yok edilmiş. İskender şehrin güzelliğini çok kıskanmış diyorlar, anlatanların yalancısıyım.

Bizim gibi antik tarihin üzerinde oturanlar için Persepolis çok tanıdık gelecek bir ören yeri. Alkışlanacak tarafı, detaylı duvar kabartmalarının çok iyi korunmuş olması. İmparatorluğun dört bir tarafından gelip krala hediyeler sunan asilzadeleri tasvir eden duvarı saatlerce inceleyebilirsiniz. Kıyafeti, ayakkabısı, saçı ve verdiği hediyenin cinsine bakarak bir kabartmanın Etiyopyalı mı, Likyalı mı, Babilli mi olduğunu tahmin etmeye çalışmak sizi epey meşgul edecektir.

Peki her yer çok mu iyi korunmuş? Duvarlara ‘ben buradaydım’ diye yazan yok mu? Olmaz mı, hem de taa 19.yy’dan var! Ama yazı tiplerine bakınca, o zamanlar vandallık bile belli bir zarafet içinde yapılıyormuş diyor insan…

Persepolis 1979’dan beri Unesco Dünya Mirası listesinde ve Şiraz’a arabayla 45 dakika uzaklıkta.

PAYLAŞ: