Yungas (Ölüm) Yolu

Bolivya 1932’de komşusu Paraguay ile savaşa tutuştu. Sebep, iki ülkenin ortasındaki Gran Chaco bölgesinde var olduğu düşünülen petroldü. Bütün erkekler savaştaydı, memlekette işçi kalmamıştı. Bolivya ele geçirdiği Paraguaylı savaş esirlerini yol inşaatında çalıştırmak üzere ülkenin kuzeyine transfer etti. Amazon bölgesini dağların arasından başkente bağlayacak bir yola ihtiyaç vardı.

Chaco Savaşı yüz bin kişinin hayatına mal olarak 1935’te Paraguay’ın zaferiyle sona erdi. Uğruna savaşılan petrol savaş bittikten sonraki yetmiş küsur sene boyunca bulunamadı. Fakat Paraguaylı savaş esirlerinin inşa ettiği Yungas Yolu, aynı süre boyunca Amazonlar’ı La Paz’a bağlayan tek ve biricik yol olarak kaldı.

Latin Amerika ülkelerindeki altyapı yatırımlarının en büyük finansörü Inter-American Development Bank 1995’te bir rapor yayınladı. Rapora göre Yungas Yolu’nda her sene 200 ila 300 kişi ölmekteydi. Bu öylesine yüksek bir istatistikti ki, kurum buranın dünyanın en tehlikeli yolu olduğunu ilan etti. Rapordan sonra burası ‘Ölüm Yolu’ diye anılır oldu. Alternatif bir güzergah inşa edilmesi şarttı.

Yeni yolun inşaatı 2006’da tamamlandı. Eski yol kamyon ve otobüs trafiğine kapatıldı. Ölümlü istatistikler de hızla tek basamaklı rakamlara düştü. Ancak kötü şöhret dokuza çıkmıştı bir kere, internet çağında sekize indirmek hiçbir babayiğidin harcı olmayacaktı. Tehlikenin getirdiği ün burayı turistik bir çekim noktası haline dönüştürdü. Yungas Yolu ekstrem spor meraklılarının, özellikle downhill dağ bisikletçilerinin gözdesi haline geldi.

Bisiklet turlarından birine katılmanız için tecrübeli bir bisikletçi olmanız gerekmiyor, iki tekerlek üzerinde durabiliyor olmanız yeterli. Yılda yirmibeşbin, bir başka deyişle günde 70 civarında dağ bisikletçisi bu yoldan iniyor.

Güzergahın başlangıç noktası 4671 m yüksekliğindeki La Cumbre Geçidi. Amazon’dan gelen nemli rüzgarlar And Dağları’nın doğu yamaçlarına çarpıyor, bu da Yungas’a kuvvetli yağış ve yoğun sis olarak geri dönüyor. Bol çamur, kaygan zemin, dibi görünmeyen uçurumlar, birkaç şelale, yuvarlanan taşlar…

Bisiklet üzerinde yüksek irtifadan aşağı, 64 km uzunluğundaki bu dağ yolundan üç saat boyunca son sürat inmenizin kalbinizin güm güm atmasına, kanınızın damarlarınızda daha hızlı dolaşmasına; ayrıca kalçanız başta olmak üzere çeşitli kas ve eklemlerinizin günlerce ağrımasına yol açacak unutulmaz bir deneyim olacağına emin olabilirsiniz.

PAYLAŞ: