Köpekbalıkları Hakkında Küçük Bir Sır

Size köpekbalıkları hakkında küçük bir sır: Bir köpekbalığı üzerinize doğru yüzüyorsa kaçmayın, gözlerinin içine bakın! Gözlerini kaçıracak ve yönünü değiştirecektir. (Zaten nereye kaçacağınızı zannediyorsunuz?!)

Güney Afrika Köpekbalıkları


Bu fotoğrafı Güney Afrika’nın Hint Okyanusu kıyılarında yaptığım bir açık deniz dalışı esnasında çektim. Yani verdiğim tavsiye hayat tecrübemle sabittir. Aramızdaki mesafe gerçek, lens marifeti yok. Gözgöze geldik, hayvan yön değiştirdi, ben fotoğraf makinesine hamle ettim. Merak edenler için tekrar edeyim, bu bir açık deniz dalışı, yani kafeste değilim. Okyanus ortasında, yaklaşık 10 metre derinlikte yüzüyorum.

Hollywood filmlerinin bize pompaladığının aksine köpekbalıkları durup dururken insana saldırmaz. Ama insan durup dururken köpekbalığına saldırır. Bu fotoğrafı çektiğim 2012 yılında köpekbalığı tarafından bilinçli, bilinçsiz saldırılarda ölen insan sayısı 12 (oniki); insanların bilinçli olarak öldürdüğü köpekbalığı sayısı ise 100 milyon. Tekrar edeyim: 100.000.000. YÜZ MİLYON!

Bu durumda vahşi kim?

(Güney Afrika’da yaptığım köpekbalığı dalışları için şuraya göz atın:  Güney Afrika’da Köpek Balığı Nasıl Beslenir? )

PAYLAŞ: