Kilimanjaro Tırmanışının Maliyeti

kilimanjaro

Kilimanjaro tırmanışı için 5 ana gider kalemi var:

  • Uçak bileti
  • Tırmanıştan önceki ve sonraki gün otel konaklaması
  • Tırmanış şirketine ödenen para
  • Rehberlere, aşçıya ve taşıyıcılara ödenen bahşişler
  • Malzeme kirası

Uçak bileti

Uçak konusunda şanslıyız, THY İstanbul’dan Kilimanjaro’ya direkt uçuyor. Altı saatlik bu uçuşun biletini mil biriktirerek almak satın almaktan daha mantıklı, benden söylemesi.

Kilimanjaro Havaalanı’ndan Arusha’ya gitmek 2 saat sürüyor. Arusha’daki birçok otel ücret karşılığı sizi havaalanında karşılıyor. THY uçağı çok geç saatte indiği için otel rezervasyonunuzu yaparken transferinizi de ayarlamanızı tavsiye ederim.

Otel:

Arusha’da farklı bütçelere göre birçok kalacak yer var. En alçakgönüllüsünden en lüksüne kadar. Cebinize uygun bir yer mutlaka bulursunuz. Hepsi Kilimanjaro’ya ve safariye gelen müşteri kitlesinin ihtiyaçlarına aşinalar. Bu nedenle dağa götürmek istemediğiniz eşyalarınızı rahatlıkla otelde emanete bırakabilir, dönüşte alabilirsiniz. Arusha’ya alternatif olarak Moshi veya Marangu’da da konaklayabilirsiniz.

Tırmanış şirketi:

İşini düzgün yapan, yeterli malzeme ve ekip sahibi tırmanış şirketlerinin fiyatları üç aşağı beş yukarı birbirinin aynı. Çok sıkı pazarlık yaparak fiyatı kırmaya çalışmanın aslında günün sonunda sizin konforunuz ve emniyetinize mal olduğunu aklınızda tutun.

Fiyatlar seçtiğiniz rota, dağda geçireceğiniz gün sayısı ve gruptaki tırmanıcı sayısına göre değişiyor.

Tırmanışlar 6 veya 7 gün sürüyor (5/6 gün çıkış, 1 gün iniş). Daha kısa sürede tırmanmak bütçenizi düşürse de vücudunuzun yüksekliğe alışma süresini kısaltıyor. Hesap kitap yaparken bunu da kesinlikle aklınızda tutun.

Aşağıdaki fiyatlar 7 günlük Machame rotası için.

Tek başınıza çıkmaya niyetlenirseniz 2300-2400 USD civarında bir ücret ödemeniz gerekebilir. 2-3 kişilik küçük bir grupsanız kişi başı 1700-1800 USD civarında olması normaldir. 4 kişiye eriştiğiniz andan itibaren fiyatlar kademeli olarak düşmeye başlıyor. Biz 6 kişilik bir grup olarak kişi başı 1655 USD ücret ödedik. 10 kişiden sonra fiyat bir parça daha düşerek 1500-1600 USD arasına oturuyor.

Yukarıda listelediğim tutarların 970 USD’si, milli park girişi, kamp alanları kirası ve kurtarma bedeli olmak üzere bütün tırmanıcıların Tanzanya Devleti’ne ödemek zorunda olduğu standart ücret.

Üzerine gelen fark ise, anlaştığınız tırmanma şirketinin size sağlayacağı hizmetin bedeli. Yani aşağı yukarı bir 700 USD’yi de rehberler, taşıyıcılar, otelden transferler, 3 öğün yemek ve kullandığınız tüm kamp malzemeleri için alıyorlar. Bir başka deyişle, tırmanma şirketinin hizmetine günlük 100 USD ödüyorsunuz.

Bahşişler:

Rehber, aşçı ve taşıyıcılar günlük yevmiye karşılığı çalışıyor. Bir haftalık tırmanışın karşılığında ana rehber 60-70 USD, asistan rehberler 30-35 USD, taşıyıcılar ise 10 USD civarında bir para kazanıyor. Ekibin asıl geliri, tırmanış sonunda tırmanıcıların bıraktığı bahşiş. Bu bahşiş bilhassa taşıyıcılar için o kadar önemli ki, verme işi bir seremoniye dönüşmüş durumda. Özellikle bir memnuniyetsizliğiniz olmadıysa, bahşiş bırakmanız bekleniyor.

Rayiç aşağı yukarı şöyle:

  • Ana rehber için gün başına 20-25 USD
  • Asistan rehber için gün başına 15-20 USD
  • Aşçı için gün başına 15 USD
  • Taşıyıcılar için gün başına 7-10 USD

kilimanjaro

Biz kendi ekibimizden çok memnun kaldık. O nedenle vereceğimiz bahşişi üst sınırdan hesapladık ve 6 kişi adambaşı 350’şer USD civarında bir bahşiş bıraktık.

Bahşişi herkesin önünde dağıtmak, gerek sizin verdiğiniz paranın ekibe ulaştığını görmeniz, gerekse ekibin herkese adaletli dağıtım yapıldığını görmesi açısından önemli. Ana rehberinizle işbirliği yapabilirsiniz.

Bahşişi verdikten sonra ekibinizle şarkı söyleyip dans etmeyi unutmayın! Hakuna matata!

Malzeme kirası:

Eksik malzemelerinizi tırmanış şirketi aracılığıyla kiralayabilirsiniz. Şaşıracaksınız belki, ama çoraptan içliğe, yürüyüş botundan bereye, termostan eldivene kadar tırmanışta ihtiyacınız olabilecek her malzemeyi kiralamanız mümkün. Elbette imkan sunuluyor olması tüm malzemeyi kiralayacağınız anlamına gelmiyor. Bu, hem kişisel konfor, hem maliyet açısından değerlendirince pek makul bir karar değil.

Kilimanjaro tırmanışı benzeri bir aktiviteyi tekrarlama olasılığınız düşükse, özellikle uyku tulumu, kabuk ceket, kabuk pantalon gibi pahalı malzemelere yatırım yapmak yerine kiralamak iyi bir alternatif. Ancak diğer ihtiyaçlarınızı kendi ekipmanınız arasından seçip getirmenizi veya satın almanızı tavsiye ediyorum. Üstelik bazı malzemeleri satın almak kiralamadan daha ucuza gelebilir.

Fikir vermesi için bazı malzemelerin haftalık kiralama fiyat seviyelerini aşağıda bulabilirsiniz. Ancak fiyatların şirketten şirkete değişebileceğini unutmayın.

  • Uyku tulumu 60 USD
  • Kabuk ceket, kabuk pantalon 30 USD
  • Yürüyüş botu 40 USD
  • Yürüyüş batonu 20 USD
  • Polar, içlik, eldiven, bere vb tüm giysiler (parça başına) 10-20 USD
  • Panço yağmurluk 15 USD
  • Tozluk 10 USD
  • Hurç çanta 15 USD
  • Kafa lambası 15 USD
  • Suluk (camelbag) 10 USD

 

Buna da göz atın:

TIRMANIŞ VİDEOSU

 

Kilimanjaro tırmanışı hakkında sorularınız için aylakilsu(at)gmail.com’a mesaj atabilirsiniz.

PAYLAŞ: