Kilimanjaro Tırmanış Rotaları

kilimanjaro rota

Kilimanjaro Dağı’nın zirvesine tırmanmak için seçebileceğiniz 7 yürüyüş rotası var. Dağın kendisi gibi, bütün rotalar da Tanzanya sınırları içinde (Bir başka deyişle, Kenya’dan Kilimanjaro’ya tırmanış diye bir şey yok)!

Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim: Her ne kadar kağıt üzerinde 7 rota var gibi görünse de, biz sıradan turistler günün sonunda iki rota arasından seçim yapıyor. Nedenini aşağıda açıklıyorum.

 

1. Marangu Rotası:

En eski ve bir zamanların en popüler rotası. Diğer adı ‘Coca Cola rotası’. Tanzanyalıları’ın rota üzerinde durup tırmanıcılara şişelenmiş su ve meşrubat satmasından gelen bu ismin bir alternatifi daha var: ‘Turist rotası’. Çünkü fazla araştırmadan karar verenlerin ilk tercihi burası. Nedenini anlatayım.

Marangu, diğer rotaların aksine çadır yerine sabit bungalovlarda konaklayabileceğiniz bir rota. Paylaşımlı konaklama imkanı sunan bu ahşap kulübelerin konfor düzeyi son derece basit olsa da, kamp yapma fikrinden hoşlanmayan ve illa dört duvar arayan tırmanıcılar için 5 yıldızlı otel yerine geçiyor. Bir başka artısı da, kamp malzemesi taşımak zorunda olmamak. Böylece daha az taşıyıcı tutuyor ve dolayısıyla daha az para harcıyorsunuz.

Marangu rotasından son kamp noktası Kibo Hut’a ortalama yürüyüş hızıyla 3 günde çıkmanız mümkün. Her konaklama noktasında birer gece geçirerek yukarı çıkmaya niyetlenirseniz 5 güne ihtiyacınız var. Bu süreler diğer rotalardan 1 ila 3 gün daha kısa. Daha az gün demek cebinizden tırmanış için daha az para çıkması demek.

Yani hem en kısa sürede zirveyi görüp, hem daha rahat konaklayıp, hem de en az bütçeyi harcıyorsunuz. Süper, değil mi?

Değil.

Marangu, yedi rota içinde zirveye ulaşma oranı en düşük olanı. Bunun sebebi, kısa sürede zirveye çıkmaya çalışmanın aklimatizasyon, yani vücudun yüksek irtifaya alışması için yeterli süreyi sağlamaması. Hele 3 günde yukarı çıkmaya kalkarsanız zirveye varamadan geri dönmeniz son derece muhtemel. Çadır yerine kulübede konaklayınca da Marangu’nun ‘en kolay rota’ olduğuna dair bir kanı yaygınlaşmış. Ancak bu bir yanılsama. Marangu ne eğim, ne zemin, ne mesafe açısından diğer rotalardan daha kolay değil. Eğer dağcılık ve irtifa konusunda tecrübeli ve yeterince kondisyonlu değilseniz, istatistiklere göre Marangu rotasının bir noktasından geri dönme olasılığınız 10’da 4. Yani başarı oranınız %60. Ki bu diğer rotaların oranlarıyla karşılaştırınca oldukça düşük. İnternet ne yazık ki bu rotada yarı yoldan dönenlerin hikayeleri ile dolu.

Bu rotanın başka bir dezavantajı da çıktığınız yoldan iniyor olmanız. Yani can sıkıntısı da garanti. İyi tırmanış şirketleri bu rotayı tavsiye etmiyor.

2. Shira Rotası

Kilimanjaro’ya batıdan yaklaşan rota. Dağın 3 volkanik tepesinden en eskisi olan Shira Platosu’nun adıyla anılıyor.

Shira, eski rotalardan bir tanesi. Lemosho rotası açıldıktan sonra popülerliğini epeyce kaybetmiş. Bu iki rota birbirlerine paralel ilerliyor, sadece başlangıç noktaları birbirinden farklı. Her iki rotanın ortak özelliği tırmanışın ilk günlerini daha rahat geçirmek isteyenlere uygun olması. Daha az eğimli bir patikadan ilerleyerek daha az yorulmak, bir haftalık tırmanışa kendinizi adapte etmek için yumuşak geçiş yapmak istiyorsanız bu rota size göre. Fakat yanılgıya düşmeyin, ikinci günden sonra o rahatlık bitecek!

3. Lemosho Rotası

Kilimanjaro’nun son açılan, bu nedenle popüler tırmanış rotalarından biri. Başlangıç noktası daha güneyde olmakla birlikte, Shira Rotası’na paralel ilerliyor.

Lemosho’nun avantajı Shira ile aynı, ilk 2 gün diğer rotalara kıyasla daha kolay ve rahat bir yürüyüş ortamı sunması. Bir diğer avantajının (son açılmış rota olduğu için) kalabalık olmaması olduğu ileri sürülse de, benim kişisel gözlemim aksi yönde. Özellikle Amerikalı tırmanıcıların tercihi olan Lemosho’nun, Shira Platosu’ndaki kamplarının (platoda Shira 1, Shira 2 ve Shira Cave olmak üzere 3 farklı kamp alanı var) uzak mesafeden dahi ne kadar kalabalık olduğunu görmek mümkün.

Yakın zamana kadar Shira ve Lemosho rotalarını seçen tırmanıcılar Western Breach denen düz bir kaya duvarı aşarak zirveye yaklaşıyordu. Bu, zirvedeki kratere giden en kısa yoldu. Ancak 2006’de Kilimanjaro’nun zirvesinde yer alan buzulların erimesi nedeniyle koparak düşen kayaların 3 Amerikalı tırmanıcının ölümüne sebep olduğu bir kaza yaşandı. Bu olaydan sonra Western Breach geçişi güvenlik nedeniyle kapatıldı, batı rotaları (Shira ve Lemosho) güney rotaları (Machame) ile birleştirildi. Bugün Shira veya Lemosho rotalarını seçen tırmanıcılar üçüncü günden itibaren güneye yönelerek Machame rotasından tırmanışa devam ediyorlar. Yani Lemosho’dan başlasanız da Machame’den bitireceksiniz tırmanışınızı.

4. Machame Rotası

Kilimanjaro’daki en popüler tırmanış rotalarından biri. Marangu’ya ‘Coca Cola Rotası’ denirken buraya da ‘Whiskey Rotası’ denmiş. Marangu’ya kıyasla daha pahalı olduğu ve hali vakti yerinde tırmanıcılar tarafından tercih edildiği için.

Machame’nin popüler olma nedeni aklimatizasyona, yani vücudun yüksek irtifaya uyum sağlamasına yarayan iniş çıkışlarla çeşitlendirilmiş bir rota olması. Bu özelliği nedeniyle tırmanıcıların zirveye ulaşma ihtimali yükseliyor. %85-90 arası bir başarı oranı veriliyor Machame için.

Machame’nin bir diğer avantajı, manzara açısından en güzel rota kabul edilmesi. Rotalar arasında kıyaslama yapamam, ama Machame’nin güzel görüntüler sunduğunu tasdik edebilirim. Rotanın başlangıcını güzel bir yağmur ormanı içinden yapmak, çeşitli hayvanlar ve bitkiler görerek yükselmek bile Machame’yi tercih etmek için yeterli bir sebep olabilir bana göre.

Popüler olmasının kolay bir rota olması anlamına gelmediğini ekleyeyim. Başlangıcından itibaren epey dik eğimli yürüyüşlerle dolu Machame’de, zaman zaman adeta örümcek gibi bir duvara yapışmış, aşağı bakmadan yan yan ilerlemeye çalışırken bulabilirsiniz kendinizi.

Avantajları sebebiyle Machame nispeten kalabalık bir rota olsa da, bu kalabalığın ne yürüyüşü, ne manzarayı, ne de kamp alanlarındaki hayatı etkilediğini söyleyemeyeceğim.

Bu yazıya da göz atın:

MACHAME ROTASINDA MESAFE ve SÜRELER 

 

5. Umbwe Rotası

Eğer tecrübeli bir tırmanışçı, profesyonel dağcı, yüksek irtifaya alışkın bir atlet ya da son derece fit bir doğa insanı iseniz bu rota size uygun olabilir. Bunlardan biri değilseniz listenizden bu rotayı hemen şimdi silin.

Umbwe çok kısa, çok dik ve aklimatizasyon için yeterli süre tanımayan bir rota. Kilimanjaro’nun zirvesine giden en kısa yol olması nedeniyle tırmanış rekoru kırmak isteyenlerin gözbebeği (En hızlı çıkış rekoru 4 saat 56 dakikayla İsviçreli dağ koşucusu Karl Egloff’a ait – 2014). Fakat sıradan turistler için hayati riskleri var. En kısa yoldan zirveyi görmek yerine Tahtalıköy’ü boylamak istemiyorsanız bırakın bilenler çıksın bu rotadan.

6. Rongai Rotası

Kilimanjaro’ya Kenya tarafından çıkılan, tenha, kuzey rotası.

Rongai Rotası’nın başlangıç noktası dağın diğer tarafında, diğer rotalara göre çok daha uzakta. Buraya ulaşmak için uzun bir kara yolculuğu yapmak, dolayısıyla daha fazla para ödemek gerekiyor. Hem daha pahalı olduğu, hem de manzara açısından daha zayıf kabul edildiği için bu rota fazla tercih edilmiyor. En az sayıda tırmanıcıyla burada karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz.

Uzak ve pahalı olmasına rağmen tüm Kilimanjaro rotalarını içinde en kolay kabul edilen rota burası. Zirveye varma oranı çok yüksek. Ayrıca tenhalığın avantajı var: İnsan trafiğinin azlığı nedeniyle hayvan görme ihtimali yükseliyor. Bir de, yağmur çamur size göre değilse Rongai iyi gelebilir. Dağın kuzey yamacı daha kuru olduğu için diğer rotaların ilk günlerinde karşılaşılan bardaktan boşanırcasına yağmurlar burada yok.

Son söz:

Ne demiştim en başta? Her ne kadar kağıt üzerinde 7 rota var gibi görünse de, biz sıradan turistler günün sonunda iki rota arasından seçim yapıyor.

Marangu’yu zirve oranı düşük, Umbwe’yi çok zor, Rongai’yi pahalı, Shira’yı eskimiş olduğu için eledikten sonra elimizde kalıyor 2 rota: Machame ve Lemosho.

Bu iki rota (Western Breach kapatıldığı için) 3. günden itibaren birleşiyor. Yani seçim kararını vermek, dönüp dolaşıp ilk 2 gün nerede yürümek istediğinize kalıyor. Daha kolay ve rahat, fakat sürprizsiz, düz bir yol mu, yoksa daha dik ve yorucu, fakat yağmur ormanı içinden geçen, manzaralı ve daha ilginç bir yol mu?

Karar sizin.

 

Sonraki yazı:

KİLİMANJARO İÇİN GÜVENİLİR TIRMANIŞ ŞİRKETİ NASIL SEÇİLİR?

TIRMANIŞ VİDEOSU

 

 

PAYLAŞ: